Energian varastointijärjestelmien keskeisiä ominaisuuksia

Mitoituskapasiteetti on akkupohjaisen energian varastointijärjestelmän (BESS) yhteenlaskettu hetkellinen purkautumisteho kilowatteina (kW) tai megawatteina (MW), tai BESS-järjestelmän maksimipurkautumisnopeus täyteen ladattuna.

 

Energiakapasiteetti on varastoitavan energian enimmäismäärä kilowattitunteina (kWh) tai megawattitunteina (MWh). Tämä kapasiteetti ilmaistaan usein ns. tasavirtaisena (DC) nimelliskapasiteettina, joka on Li-ion-akun todellinen kapasiteetti akun navoista mitattuna. Koska tasavirtainen nimelliskapasiteetti ei kuitenkaan ole käytettävissä koko järjestelmän alueella, tosiasiallinen käytettävissä oleva kapasiteetti ilmaistaan yleensä ns. vaihtovirtaisena nimelliskapasiteettina, jossa otetaan huomioon akun käyttöraja (yleensä 90–95 % akun tasavirtakapasiteetista) ja muuntohyötysuhde (95–98 %). Yleisesti voidaan sanoa, että käytettävissä oleva vaihtovirtainen (AC) nimelliskapasiteetti on noin 90 % akun nimelliskapasiteetista.

 

Varastointiaika merkitsee aikaa, jonka varastoyksikkö voi purkaa kapasiteettiaan ennen tyhjentymistä. Esimerkiksi akun, jonka tehokapasiteetti on 1 MW ja käytettävissä oleva energiakapasiteetti on 2MWh säilytysaika on kaksi tuntia.

 

Käyttökertaikä/käyttöikä on se aika tai syklien määrä, jonka akkupohjainen varastointijärjestelmä kykenee latautumaan ja purkautumaan säännöllisesti ennen vikaantumista tai merkittävää heikentymistä.

 

Itsepurkautuminen tapahtuu tilanteessa, jossa akun varaus (tai varastoidun energian määrä) laskee sisäisen kemiallisen reaktion tuloksena tai ilman, että purkautuminen tuottaa energiaa verkkoon tai asiakkaalle. Itsepurkautuminen, joka ilmaistaan tietyn ajan kuluessa menetettyä varausta kuvaavana prosenttimääränä, vähentää purkautumiseen käytettävissä olevan energian määrää ja on merkittävä tekijä kun valitaan akkuja pitkäkestoisempaan käyttöön.

 

Varaustila, joka ilmaistaan prosenttimääränä, kuvaa akun varautumisen sen hetkistä tilaa, ja se vaihtelee täysin purkautuneesta täyteen varaukseen. Varaustila vaikuttaa akun kulloiseenkin kykyyn toimittaa energiaa tai oheispalveluita verkkoon.

 

Kokonaishyötysuhde (round-trip efficiency) on prosenttimäärä, joka kuvaa akkuun varastoidun energian ja siitä purkautuvan energian välistä suhdetta. Se voi kuvata akkujärjestelmän yhteenlaskettua DC/DC- tai AC/AC-hyötysuhdetta, joka sisältää itsepurkautumisen ja muiden sähköhäviöiden aiheuttaman hävikin. Vaikka jotkut akkuvalmistajat viittaavat DC/DC-hyötysuhteeseen, se ei kuvaa järjestelmän todellista kapasiteettia. AC/AC-hyötysuhde on yleensä paljon tärkeämpi ominaisuus energian varastointijärjestelmien operaattoreille, sillä ne tarkastelevat akun latautumista ja purkautumista vain sähkövoimajärjestelmään liittymisen kannalta, jossa käytetään vaihtovirtaa.

Tutustu myös muihin artikkeleihin

Sähkö, valo, tele & av -messut Jyväskylän Paviljongissa 7.-9.9.2022

7.–9.9.2022 Sähköä ja valoa

Pohjoismaiden suurin sähköalan messutapahtuma, Jyväskylässä järjestettävä Sähkö Valo Tele Av on siirretty syyskuulle. Messut järjestetään 7.–9.9.2022.   Joka toinen vuosi …

LUE LISÄÄ
Meet us at Teknologia22 fair at Messukeskus in Helsinki on 3rd to 5th of May 2022

3.–5.5.2022 Teknologia 22 Tapahtuma

Pohjoismaiden johtava teknologiatapahtuma   Teknologia on ammattilaisten kohtaamispaikka, jossa tuoreimmat innovaatiot ja uudet tuotteet ovat nähtävillä saman katon alla. Messut …

LUE LISÄÄ
Enico Emodule Multiblock energy storage solution

Enico tuo markkinoille uuden EModule MultiBlock -ratkaisun energian varastointiin laitostason käyttökohteissa

Laitostason sähköntuotannon käyttökohteet muodostavat yhden energian varastoinnin keskeisimmistä liiketoimintasegmenteistä, joka poikkeaa suuresti kaupan ja teollisuuden alojen toiminnasta. Laitostason energiavarastot ovat …

LUE LISÄÄ
Scroll to Top