Energian varastoinnin käyttökohteet
Energian varastointia ja sähkövarastoja voidaan hyödyntää lukuisissa käyttökohteissa, joilla pyritään optimoimaan energian kulutusta.
Sähkövarasto käyttökohteet
Yksinkertaisimmillaan energiavarasto on laitteisto, joka voi varastoida ja vapauttaa suuria määriä sähköenergiaa sekä reagoida hallintapyyntöihin millisekunneissa. Sähköenergiavarasto soveltuu kaikkiin käyttökohteisiin, jotka hyötyvät edellä mainitusta ominaisuudesta; ja niitähän riittää!
Korkealaatuisiin energian optimointi- ja hallintajärjestelmiin yhdistettynä, energiavarasto soveltuu lukuisiin käyttökohteisiin, mukaan lukien energiankulutuksen optimointi liikerakennuksissa ja teollisuusalueilla, sähköverkon ja kriittisen infrastruktuurin tukeminen sekä uusiutuvien energialähteiden käytön tehostaminen.
Kaupan ja teollisuuden käyttökohteet
Liike-elämän ja teollisuuden toimintaympäristössä kiinteistöt ja teollisuusrakennukset voivat optimoida energiahuoltonsa sekä energian hinnat energian varastointipalveluiden avulla.
Energian varastointijärjestelmä mahdollistaa uusiutuvan energiantuotannon kiinteistökohtaisen optimoimisen sekä sähkön hinnanvaihtelun hyödyntämisen.
Energiavaraston avulla kiinteistöt ja teolliset tuotantolaitokset voivat myös osallistua sähköverkon taajuusreservimarkkinoille, esimerkiksi virtuaalivoimalaitospalvelua hyödyntämällä.
- Huipputehon leikkaus Laskee energiakustannuksia tehontarvehuippuja rajoittamalla
- Energia-arbitraasi Kiinteistö voi hyödyntää sähkön tuntihintojen vaihtelua varastoimalla energiaa silloin kun se on halpaa ja myymällä sitä takaisin verkkoon tai käyttämällä sitä kalleimpien tuntien aikana
- Energian aikasiirto Siirrä energiankulutustasi halvemman sähkönhinnan tunneille
- Itse tuotetun energian kulutuksen maksimointi Maksimoi uusiutuvista lähteistä tuotetun energian hyödyntäminen
- Varavoima Tukee kiinteistön sähkönjakelua sähkökatkon sattuessa
- Sähköverkon joustavuuspalvelut Energiavaraston avulla kiinteistön omistaja voi ansaita tuloa osallistumalla kantaverkkoyhtiön (Fingrid) ylläpitämille taajuusreservimarkkinoille
Siirrettävät energiavarastot
Siirrettävyys tarjoaa täysin uusia mahdollisuuksia energian varastointijärjestelmien hyödyntämiseen. Energiavarastoa voidaan käyttää tilapäisesti sähköverkon korjaus- tai rakennustöiden aikana, tai esimerkiksi päästöttömän rakennustoiminnan mahdollistamiseen.
- Huipputehon leikkaus Energiavarastoa voidaan käyttää varavoimaaggregaatin tavoin tasapainottamaan suuritehoista sähköistä kuormitusta esimerkiksi rakennustyömailla tai infrastruktuurin rakentamisessa.
- Saarekeajo Energiavarasto toimii sähköverkon häiriöiden tai korjaustöiden aikana saareketilassa, syöttäen tilapäisesti sähköä verkkoon.
- Siirrettävä latausasema sähköautoille Energian varastointijärjestelmän ja sähköajoneuvoille tarkoitettujen siirrettävien latausyksiköiden yhdistelmä mahdollistaa siirrettävän latausinfrastruktuurin siellä missä kiinteiden latauspisteiden rakentaminen ei ole mahdollista tai kannattavaa.
Sähköntuotanto ja jakeluverot
Energiavarastot ovat sähköverkon kannalta arvokas hyödyke. Niiden tarjoamat edut ja palvelut, kuten kuormanhallinta, sähkönlaadun varmistaminen ja keskeytymätön virransyöttö, lisäävät tehokkuutta ja toimitusvarmuutta. Tärkeys korostuu entisestään, kun otetaan huomioon käynnissä oleva energiasiirtymä ja kasvava tarve tehokkaammille ja kestävämmille energiajärjestelmille.
- Sähköverkon joustavuuspalvelut Energiavaraston ylläpitäjä voi tarjota merkittävän säätyvän joustoreservin jakeluverkon haltijoille tukemalla sähköverkon toimintaa, ja tuottaa itselleen tuloa osallistumalla taajuusreservimarkkinoille
- Tasaisempi energiantuotanto uusiutuvista lähteistä Energiavarasto tasapainottaa hetkellistä vaihtelua sähkön tuotannossa uusiutuvista energialähteistä (kuten aurinkoenergia) ja vakauttaa verkon kuormitusta.
- Uusiutuvien energialähteiden aikasiirto Suurten, verkkotasolla toimivien aurinkovoimaloiden tuotanto on korkeimmillaan päiväaikaan, kun taas kulutus on suurinta iltapäivän ja illan tunteina. Energiavarasto mahdollistaa suurten energiamäärien varastoimisen ja käyttämisen silloin kun tarve on suurin.