Suomesta voisi tulla puhtaan energian suurvalta, mutta ei ilman sähköenergian varastointiratkaisuja

Toimitusjohtajamme Marko Lähteenmäki kirjoitti elokuussa ajatuksistaan Kauppalehteen. Voit lukea koko artikkelin alta:

 

Puhtaan energian Suomi – Suomesta voisi tulla puhtaan energian suurvalta, mutta se ei onnistu ilman sähköenergian varastointiratkaisuja.

 

Jussi Kärki visioi hienosti jo toukokuussa hallitusohjelman tavoitteista vihreään siirtymään liittyen. Ympäristönäkökulmien lisäksi näin saataisiin Suomeen investointeja, yrityksiä ja tätä kautta myös työpaikkoja. Hallitusohjelmassa kirjoitetaan puhtaan energian Suomesta. Energiamurros ja puhtaat teknologiat tarjoavat Suomelle mahdollisuuksia luoda vientiä, talouskasvua ja hyvinvointia. 

 

Onko Suomesta mahdollisuus rakentaa puhtaan energian suurvalta? Mielestäni on, mutta puheiden lisäksi tarvitaan tekoja ja ymmärrystä kokonaisuudesta. Puhtaan energian tuotanto on kasvamassa, mutta samalla ollaan huolissaan säätövoiman riittävyydestä. Pelkkä kulutusjousto ei riitä jatkossa, eikä uusiutuvasta energiasta voida hyödyntää koko potentiaalia ilman sähkön varastointiratkaisuja.

 

Sähköenergian varastointiratkaisuilla saat vakautta ja maksimoit tuoton

Puhtaan energian suurvaltana Suomessa tarvitaan kyvykkyyttä ja ratkaisuja myös uusiutuvan energian talteenottoon. Energian varastointiratkaisut ovat keskeisiä vihreän siirtymän onnistumiselle, koska ne mahdollistavat uusiutuvan energian tehokkaan ja joustavan hyödyntämisen sekä ylläpitävät energiantoimitusvarmuutta. Energian talteenotto on ratkaisu epätasaiseen sähköntuotantoon joita esim. aurinko- ja tuulienergian tuottamiseen liittyy ja se luo uusia innovaatioita, joilla voidaan syrjäyttää saastuttavia ratkaisuja ja optimoida puhtaan energian käyttöä.

Vihreän siirtymän vauhdittamiseksi ja taloushyötyjen saamiseksi tässä keskeisimmät syyt miksi tarvitsemme energian varastointiratkaisuja:

  1. Energiantuotanto vaihtelee: Aurinko- ja tuulivoima ovat vaihtelevia energialähteitä, sillä niiden tuotanto riippuu vuodenajoista, sekä sääolosuhteista. Aurinko ei paista yöllä, ja tuulivoimaa on tarjolla, kun tuulee. Tämä tarkoittaa, että energiaa tuotetaan ajoittain enemmän kuin tarvitaan tai päinvastoin. Energian varastointi mahdollistaa ylimääräisen energian talteenoton ja sen käytön tarvittaessa.
  2. Kysynnän ja tarjonnan tasapainottelu: Energian tarjonta sekä kysyntä vaihtelevat jatkuvasti päivän ja vuodenaikojen mukaan. Energian varastoinnin avulla voidaan tasoittaa kysyntäpiikkejä ja tarjontavaihteluita. Tämä on olennaista sähköverkon toiminnalle ja auttaa ylläpitämään sähköverkon vakautta. Samalla se vähentää tarvetta käyttää esimerkiksi fossiilisia polttoaineita.
  3. Huoltovarmuus: Energian varastointi parantaa energian huolto- sekä toimitusvarmuutta. Energiavarastot mahdollistavat paikallisen varmistetun sähkönjakelun silloinkin, kun sähköverkkoon tai yhteiskunnan kriittisiin toimintoihin kohdistuu odottamattomia häiriöitä.
  4. Hajautettu energiantuotanto: Monet uusiutuvat energialähteet, kuten aurinko- ja tuulivoima, ovat hajautettuja, eli niitä tuotetaan eri paikoissa ympäri Suomea. Energian varastoinnin avulla voidaan tasoittaa paikallisia uusiutuvan energian tuotantovaihteluita  sekä tehopiikkejä ja näin tasoittaa sähköverkon kuormitusta.
  5. Hiilineutraalius: Energian varastointi mahdollistaa sen, että uusiutuvaa energiaa voidaan käyttää jopa silloin, kun tuotanto on vähäistä. Tämä auttaa vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja siten hiilidioksidipäästöjä.

Kuten huomaat, että vaikka energian varastointiratkaisut koetaan pääosin vielä ympäristöystävällisenä ratkaisuna on niillä suuri merkitys jatkossa itse verkon toiminnan vakauttajana että sähkön riittävyyden ja jakelun varmistajana. Puhtaan energian Suomi rakennetaan yritys ja käyttökohde kerrallaan, tehostamme yritysten liiketoimintaa energian­hallinnan ratkaisuillamme  Puhtaan energian varastoinnin puolesta.

Tutustu myös muihin artikkeleihin

Enico BESS in energyweek

Osallistumme Vaasan EnergyWeek tapahtumaan 11.-14.3!

Olemme mukana tapahtuman Energy Store -päivässä keskiviikkona 13.3.
LUE LISÄÄ
Enico tiimi

Etsimme joukkoomme projektipäällikköä

Kiinnostaako sinua tulevaisuuden toimiala tehokkaiden energian varastointiratkaisuiden parissa? Haussa projektipäällikkö!
LUE LISÄÄ
Enico ja NSC

Enico ja NSC EnergyOpti Oy yhteistyöhön

NSC EnergyOpti Oy investoi ensimmäisenä omaan 3MW energiavarastoon. Kumppanuudella haetaan asiakkaille tuottavia energiankäytön kokonaisratkaisuja.
LUE LISÄÄ
Scroll to Top