Mikä on sähkövarasto?

Yksinkertaisimmillaan sähkövarasto on laitteisto, joka voi varastoida ja vapauttaa suuria määriä sähköenergiaa sekä reagoida hallintapyyntöihin millisekunneissa. Sähköenergiavarasto soveltuu kaikkiin käyttökohteisiin, jotka hyötyvät edellä mainitusta ominaisuudesta.

Energiavarasto vai sähkövarasto?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä! Enicon tuotteet ovat sähköisiä, akkutekniikkaan perustuvia energiavarastoja, joten niitä kutsutaan sähkövarastoksi. Näin tulee samalla määriteltyä varastointitekniikka, kun yleisempi termi energiavarasto pitää sisällään kaikki muutkin energian varastoinnin tekniikat, kuten lämpövarastot, painevarastot ja pumppuvesivarastot.

Koska englanninkielinen termi on BESS (Battery Energy Storage System), saattaa meiltäkin lipsahtaa nimenä akkuenergiavarasto tai pelkkä energiavarasto, mutta suomalaisittain puhutaan sähkövarastosta.

Mitä akkuteknologiaa Enico tarjoaa?

Enicon sähkövarastoissa käyttämä akkuteknologia on LFP (LiFePo4). Skannaamme jatkuvasti tulevaisuuden teknologioita – näin varmistamme teknologisen kyvykkyytemme myös tulevaisuudessa. Asiakkaidemme eduksi.

Onko Enico | Jupiter tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön?

Enico valmistaa vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkövarastoja. Rakenne on eristetty ja varustettu tehokkaalla lämmönhallintajärjestelmällä, se on suunniteltu vaativiin pohjoismaisiin oloihin sopivaksi.

Mikä on sähkövaraston käyttöikä?

Sähköenergian varastointijärjestelmille luvataan usein noin kymmenen vuoden elinikä.

Vaikka tämä onkin hyvä yleissääntö, on se silti hieman harhaanjohtava, sillä todellisen käyttöiän ratkaisevat käyttökohde ja päivittäisten lataus- ja purkusyklien määrä. Suomessa mm. reservimarkkinalla akun keskimääräinen kulutus on noin 0,75 sykliä/päivä, jolloin LFP-akun laskennallinen käyttöikä on jopa 30 vuotta.

Sähköavarasto itsessään on laite jonka akku voidaan helposti vaihtaa, kun sen käyttöikä täyttyy. Käytetyt akut kierrätämme.

Minkä kokoisia sähkövarastoja valmistatte?

Pienin teholuokka pienjänniteverkkoon liitettäessä on 175 kW (300 kW, kun kysymyksessä keskijänniteverkko tai 690 V pienjänniteverkko) ja laitekoot kasvavat tämän monikertoina.

Akustot voidaan koota modulaarisesti halutun energiakapasiteetin saavuttamiseksi, pienin akustokokonaisuus on 375 kWh, ja tämän monikertoina voidaan kapasiteettia kasvattaa. Suuremmat kokonaisuudet toteutetaan liittämällä useita moduulikokonaisuuksia rinnakkain.

Modulaarisella rakenteellamme voidaan vaivatta toteuttaa kokonaisuuksia jopa satoihin megawatteihin ja megawattitunteihin saakka.

Voiko Enico | Jupiter sähkövarastolla osallistua energia- ja reservimarkkinoille?

Kyllä voi. Tällöin sähkövaraston lisäksi tarvitaan riittävän iso sähköliittymä jossa on riittävästi vapaata tehokapasiteettia sekä operointipalvelu kuten Enico EMS, jolla voidaan aloittaa kaupankäynti. Liittymän vapaana oleva tehokapasiteetti saadaan selville liittymän tuntikohtaisesta kulutusdatasta.

Suomessa Enico on Fingrid-reservimarkkinatoimintaan hyväksytty toimija.

Tarvitaanko sähkövarastolle rakennuslupa?

2025 alusta alkaen kaikille rakenteille, myös sähkövarastolle (tai tarkemmin sanottuna sähkövaraston perustukselle), on oltava vapaata rakennuslupaa tontilla. Yli 30 m² rakennus vaatii rakennusluvan.

Alle 30 m² rakennus ei tarvitse rakennuslupamenettelyä, mutta se on rakennettava samojen sääntöjen mukaan niin, että myöhemmin pyydettäessä voidaan esittää samat dokumentit kuin rakennuslupamenettelyssä.

Sähkövarastot painavat pienimmilläänkin useita tonneja, joten yleensä sähkövarastolle tarvitsee rakentaa perustus. Poislukien siirreltävä Jupiter Mobiili, jota voidaan käyttää tilapaisessa tarpeessa esimerkiksi rakennustyömailla tai tapahtuissa.

Tarvitaanko sähkövarastolle lupa sähköverkkoyhtiöltä?

Kyllä. Omaan sähköverkkoyhtiöön on hyvä olla yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Vaikka sähköliittymässä olisi varaa liittää suurikin laite, voi sähköverkkoyhtiöltä tulla rajoituksia tai viivästyksiä liittämiseen.

Onko Enico| Jupiter sähkövarastot Fingrid-tyyppihyväksyttyjä?

Fingrid-tyyppihyväksynnän voi saada vain maks. 100 kW laitteelle, ja niin pieniä laitteita ei Enicon valikoimaan kuulu.

Sen sijaan Enico on Fingrid-reservimarkkinatoimintaan hyväksytty toimija, jonka asiakkaat liittyvät Fingrid-reservimarkkinaan osana EnicoEMS-järjestelmän tarjoamaa aggregointipalvelua.

Kaikki EnicoEMS-järjestelmällä Fingrid-reservimarkkinaan liitettävät laitteet testataan, hyväksytetään ja dokumentoidaan Fingridin ohjeiden mukaisesti käyttöönoton yhteydessä.

Saako sähkövaraston Enicolta kokonaistoimituksena?

Enicon toimitukseen sisältyvät sähkövarastolaite, rahti, nostot, mekaaniset ja sisäiset asennukset. Myös testaukset, käyttöönotto ja asiakkaan käyttökoulutus sisältyvät toimitukseen.

Asennukset ja mahdolliset muutokset asiakkaan sähkötiloissa/kojeistossa sekä kaapeloinnit sieltä sähkövarastolle voidaan tarvittaessa sisällyttää Enicon toimitukseen.

Maanrakennus ja infra-rakenteet eivät yleensä sisälly Enicon toimitukseen.

Kuinka usein sähkövarastoa täytyy huoltaa?

Sähkövaraston ylläpitosopimuksen mukaisesti vuosittainen huoltokäynti riittää. Tämän käynnin sisältö vaihtelee vuosittain. Suosittelemme laitteelle kymmenen vuoden ylläpitosopimusta.

Voiko sähkövaraston huoltaa itse?

Enicon sertifioima sähköasentaja voi suorittaa sähkövaraston huoltotoimenpiteitä.

Saako Enicolta laitteen leasing-sopimuksella tai rahoituksella?

Enico tarjoaa laitteita aina suoralla kaupalla, mutta voimme auttaa asiakasta löytämään leasing- tai rahoituskumppanin. Enicon rahoituskumppaneita ovat esimerkiksi Siemens Financial Services ja Aktia.

Yhteydenotto