Uskalla investoida energiamurrokseen – Murros luo uutta liiketoimintaa ja kasvua

Sähkön hinta on taas heilunut reippaanlaisesti ja sähkönmyyntiyhtiöt toisensa jälkeen ovat aktivoituneet kiinteiden sähkönmyyntisopimusten tarjoamisessa. Uusien sähköautojen veroja ollaan kiristämässä. Vetylaitoksiin ollaan investoimassa, mutta samalla ne imaisevat megawatteja energiaa. Kuluttaja on ihmeissään ja valtiovallan suunnalla käydään kierroksilla mm. sähkön hintakattomekanismin osalta.

 

Vihreä siirtymä on käynnistänyt ennennäkemättömän energiamurroksen. Toisaalla fossiilisia energialähteitä korvataan vihreällä energialla ja samanaikaisesti energian tarve kasvaa räjähdysmäisesti. Uhka vai mahdollisuus? Tarvitaan ymmärrystä ja investointihalua.

 

Puhdas energia haastaa sähköverkkoa

 

Energiamurros on toteutuva tosiasia, mutta usein julkisessa keskustelussa tai mielikuvissa sillä tarkoitetaan fossiilisten energiamuotojen korvaamista uusiutuvilla energiamuodoilla.

 

Energiamurros on kuitenkin valtavasti laajempi systeeminen muutos kaikessa, mikä liittyy energiamarkkinoihin, tuotantoon, verkkoihin ja kulutukseen.

 

Nykyinen fossiilisten energiamuotojen ympärille rakennettu sähköinfrastruktuurimme on kokemassa mahdollisesti jopa suuremman mullistuksen, kuin mitä itse energiantuotannon siirtyminen fossiilisista uusiutuviin. Koko järjestelmä aina tuotannosta kulutukseen, on muuttumassa jatkuvasti älykkäästi säätyväksi kokonaisuudeksi. Tämä on haaste, mutta teknisesti ratkaistavissa.

 

Sähköenergiavarastoilla on tulevaisuudessa iso rooli, ei ainoastaan puhtaan energian talteen otossa ja sähkönsaannin optimoinnissa vaan jo itse verkon kantokyvyn vakauttamisessa. Sähköverkon vakauttamisen hallintaan kantaverkkoyhtiöt ovat luoneet markkina-alustan, jonka kautta ne hankkivat säätökykyisiä sähkötehoreservejä markkinoille osallistuvilta toimijoilta. Tämä reservimarkkina mahdollistaa aivan uudenlaista, vakaata tuottoa energiavarastoinvestoinnille. Tästä ansaintamahdollisuudesta ei vielä yleisessä keskustelussa osata puhua. Energiavarastot voivat olla tulevaisuuden merkittävänä katalyyttina puhtaan energian hyödyntämisen maksimoinnissa, käyttökohteita on useita.

 

Puhdasta energiaa tarvitaan teollisuuden hankintaketjuihin

 

Järjestämme 13.10. tapahtuman jonne saamme puhujia kuuman aiheen ympäriltä. Yksi asiantuntija on  Energiateollisuus Ry:n Toimitusjohtaja Jukka Leskelä. Jukan kanssa jaamme yhteisen vision. Hiilineutraalista energiasta saadaan talouskasvua, mutta se vaatii uskallusta investoida. Energiamurros on täällä nyt.

 

Jukan sanoin,”Jos nyt maalataan lyhyen tähtäimen kauhukuvia investoinneista, olisiko aika katsoa myös kauemmas ja ymmärtää miten tämä käännetään talouskasvuksi”.

 

Suomella on mahdollisuus kasvaa puhtaan energian suurvallaksi, mutta keskustelu on vietävä kohti kokonaisuutta. Fossiilisista energialähteistä luopuminen on niin paljon muutakin kuin sähköautoihin siirtymistä, se koskee koko hankintaketjua.

 

 “Esimerkiksi autoteollisuus haluaa paitsi siirtyä puhtaiden sähköautojen tuottajaksi, haluaa se myös puhdasta terästä, josta auto valmistetaan. Samaten elintarviketeollisuus haluaa fossiilittomia lannoitteita jne. Pääomat maailmassa etsivät kohteita, joissa voitaisiin tuottaa puhdasta sähköä ja sillä puhtaita tuotteita. Suomella on tässä erittäin hyvä kilpailuasema, yhdessä Ruotsin kanssa. Meillä on jo valmiiksi puhdas, lähes kokonaan fossiiliton sähkö. Lisäksi sähkön hinta on huomattavasti edullisempi kuin esimerkiksi muualla Euroopassa. Ja kaiken lisäksi tätä puhdasta sähköä voidaan tuottaa paljon lisää. Siksi Suomeen kohdistuu historiallisen poikkeuksellinen määrä investointisuunnitelmia”.

 

“Tämä on tilaisuus uudistaa teollisuuttamme ja talouttamme: siirtää nykyinen teollisuus ilmastoneutraaliin aikaan ja saada paljon uutta teollisuutta. Ne tuovat työpaikkoja ja vientituloja ja iso osa investoinneista tulisi maamme ulkopuolelta. Suomi on muutenkin hyvä investointiympäristö: olemme vakaa maa, jossa on luotettava hallinto. Liittyminen Natoon lisäsi vakautta ja kiinnostavuutta erityisesti tässä geopoliittisessa tilanteessa. Lisäksi hallitus on sitoutunut tähän visioon omassa ohjelmassaan ja haluaa parantaa investointiedellytyksiä esimerkiksi  luvitusprosesseja selkeyttämällä ja nopeuttamalla sekä luomalla lisää joustavuutta työmarkkinoille”.

 

Lopetetaan siis pelottelu ja puheet regulaatioista, kun ratkaisun avaimet ovat jo käsissämme! Tunnistetaan yhdessä paikat joista avautuu Suomelle ja suomalaisille yrityksille aivan uudenlaista bisnestä ja ansaintaa. Tässä voisi olla paikka menestyä ja löytää vientituotteita maailmalle.

 

Mikäli aihe kiinnostaa olet tervetullut ilmoittautumaan mukaan Battery Day -tapahtumaamme 13.10. Tilaisuuteen on paikkoja rajoitetusti.

 

Lue Kauppalehden artikkeli

Tutustu myös muihin artikkeleihin

Enico Juha Pihlajaniemi

Juha Pihlajaniemi vahvistamaan myyntiä

Enico sai odotettua vahvistusta myyntiin, kun Juha Pihlajaniemi aloitti myynnin ja tuotehallinnan tuessa.
LUE LISÄÄ
Enico projektikoordinaattori Nasim

Nasim on Enicon uusi projektikoordinaattori

Nasim Shamlou-Juhola on aloittanut Enicon uutena projektikoordinaattorina.
LUE LISÄÄ
Enico BESS

Laki vaatii aurinkopaneelit katoille 2026, energiavarastoilla iso rooli.

Lainsäädäntö vaatii lliikekiinteistöjen katoille aurinkopaneelit vuodesta 2026 alkaen. Huomio myös energian varastointi.
LUE LISÄÄ
Scroll to Top