
Selkeä trendi maailmalta on, että erilaisten energian varastointiratkaisujen tarve ja kysyntä kasvavat huimaa vauhtia. Esimerkkinä virtuaalivoimalaitos- ja energianvarastointimarkkinan odotetaan kasvavan vuosittain noin 30%. Samanaikaisesti rinnalla on lisääntyvä tarve investoida älyverkkoon.
Taustalla on yhä kiihtyvä sähkön käyttö ja samanaikainen muutos kohti vihreämpiä vaihtoehtoja, kuten aurinko- ja tuulivoimaa. Muutos luo mahdollisuudet innovaatioille ja kasvulle. Kuitenkin kuluttajien silmissä muutos vaikuttaa lähinnä pelottavalle. Meillä markkinassa toimiville onkin tarve ja jopa velvollisuus viestiä mahdollisuuksista ja ratkaisuista. Enicon toimitusjohtaja Marko Lähteenmäki korostikin puheenvuorossaan ratkaisuja, joilla sekä optimoidaan omaa energian käyttöä että ollaan samalla yhteiskunnallisia vaikuttajia. Tukemalla energiamurroksessa kantaverkkoa saadaan myös uutta ansaintaa. Tunnistammeko kaikki kaupalliset mahdollisuudet?

Finnveran Jani Tuominen avasi puheenvuorossaan eri mahdollisuuksia rahoittaa vihreän siirtymän investointeja. Rahoitusvaihtoehtoja kannattaa kysyä jo aikaisessa vaiheessa ja kannustava viesti olikin, että Finnveran asiantuntijat auttavat oikeiden rahoitusmuotojen tunnistamisessa. Vaihtoehtoja on useita; esimerkkinä investoinneista uusiutuvaan energiaan ja teollisuuden energiatehokkuuden parantamiseen. Rahoituksen tarkoitus on vauhdittaa yritysten ilmastoratkaisuja, innovaatioita ja digitalisaatiota. On hyvä myös huomata, että suurin osa rahoituksesta tehdään mikro- ja pk-yrityksille.
Konkreettisia esimerkkejä käyttökohteista ja ansainnasta esitti Höyrytyksen toimitusjohtaja Risto Nupponen. Höyrytys tarjoaa esimerkiksi nopeaa ja joustavaa varaenergiaa teollisuuden ja kaukolämpöyhtiöiden tarpeisiin. Tarjontaan on otettu nyt myös Enicolta hankitut sähköenergiavarastot. Käyttökohteita on useita, sillä käytössä ovat mobiilit, siirreltävät energiavarastot. Asiakastarpeita löytyykin koko ajan enemmän aina generaattorin korvaamisesta kohdekohtaiseen SPOT-sähkön optimointiin (kiinteistöt, teollisuus).
“
Energiavarasto tekee rahaa myös nukkuessa.
Kun energiavarasto ei ole asiakkailla vuokrakäytössä, liittää Höyrytys laitteistot taajuusreservimarkkinaan, mikä̈ mahdollistaa tuoton myös ”lepoaikoina”. Laitteisto toimii tällöin varaenergiana valtakunnan sähköverkon tasapainottamisessa. Taajuusreservin kaupankäynti on hoidettu EnicoEMS -palvelun kautta, markkinapaikat FCR-N, FCR-D Up, FCR-D Down ja FFR.
Isoa kuvaa ja mahdollisuuksien mittakaavaa valotti viimeistään NSC EnergyOpti Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Avikainen. Yritys keskittyy asiakkaiden sähkön kulutuksen ja tuotannon kokonaisvaltaiseen optimointiin sekä kaupankäyntiin sähkömarkkinoilla. Kumppanuus Enicon kanssa vahvistaa visiota kestävästä energiasektorista. Käytäntöön on päästy kiinni pilottihankkeessa, jossa EModule MultiBlock energiavarasto tarjoaa 3 MW tehoa ja 3,75 MWh energiaa kiinnittyessään reservimarkkinaan.
Vihreä siirtymä ohjaa markkinamuutosta. Optimointi ja markkinaymmärrys ovatkin tärkeitä, sillä toimintaympäristö muuttuu ennennäkemättömällä tavalla. Spot- ja päivänsisäinen kaupankäynti lisääntyy, samoin tarve säätösähkölle ja reserville. Muuttuvan tarpeen johdosta tapahtuu merkittäviä rakenteellisia muutoksia, kuten markkinan yleisresoluution siirtyminen 1h -> 15min. Markkinat muuttuvat yhä nopeampitempoisemmaksi ja kompleksisemmaksi, jolloin automaatioiden, ennusteiden sekä luotettavien asiantuntijakumppaneiden rooli kasvaa.

Tämä on Enicon markkinointijohtajan Tiina Karppisen blogi BatteryDayn sisällöstä.