Battery Day: Energiamurroksen uhkakuvista kohti vahvaa visiota

Enicon 13.10. järjestämässä Battery Day -tapahtumassa pureuduttiin energiamurroksen tuomiin haasteisiin ja sitä kautta potentiaaliin, jota se luo. Uhkakuvien sijasta tapahtumassa haastettiin löytämään bisneksen paikat ja luotiin uskoa investointeihin.

 

Energiateollisuus ry toimitusjohtaja Jukka Leskelä, peräänkuulutti yhteistä visiota siitä minkälainen energiajärjestelmä halutaan, sillä näköpiirissä on Suomen historian suurimmat teolliset investoinnit, jotka  puhdas energia mahdollistaa.

 

Jukka Leskelä, Enico BateryDay“Vuoden alusta on tapahtunut iso keskusteluilmapiirin muutos. Energian hintakriisin jälkeen on alettu näkemään myös mahdollisuudet. Hintakeskustelusta herättiin yhtäkkiä, kun norjalainen terästehdäs ilmoitti halusta investoida Suomeen. Terästehdasta kiinnostaa Suomessa saatavilla oleva, edullinen, puhdas sähkö. Toimialalla näkymä on toki ollut, mutta yleinen keskustelu on herännyt vasta nyt”, kertoo Leskelä.

 

”Me suomalaiset olemme ilmeisen varovaisia muutokseen. Olemme olleet kriisien jälkeen arkoja ja muutokset on nähty enemmän uhkana kuin mahdollisuutena. Energiamurroksessa on tunnistettu kustannukset eikä niinkään potentiaalia uuteen liiketoimintaan. Kun takerrutaan ensin uhkakuviin ja oivalletaan vasta sitten mahdollisuudet, niin voikin tulla jo kiire. Nyt on herättävä, sillä meillä on huippu mahdollisuudet, mutta kestävyysajattelussa pitäisi nähdä pidemmälle nähden kokonaiskestävyys”.

 

”Tarvitaan visio siitä minkälainen energiajärjestelmä halutaan, näkymä mihin ollaan menossa ja missä kohdassa ovat tarpeet ja mahdollisuudet. Ne ovat joka tapauksessa aivan erilaiset kuin 10 – 20 vuotta sitten. Tästä vanhasta näkemyksestä pitää nyt aktiivisesti ravistautua irti ja suunnata rohkeasti uusiin mahdollisuuksiin. Energiamurrokseen on tarjolla myös paljon erilaisia rahoitusjärjestelmiä. Investointien aika on nyt”, päättää Leskelä.

 

Fingridin puheenvuorossa kannustettiin avoimeen keskusteluun ja avattiin käytännössä energiavarastojen merkitystä sähköjärjestelmän tehotasapainon ylläpidollisessa roolissa sekä reservimarkkinan mahdollisuuksia.

 

Taneli Leiskamo_Enico BatteryDay

“Fingrid on reservimarkkinan ainoa ostaja. Luonnollisen monopolin roolissa haluamme tarjota kaikille halukkaille mahdollisuuden osallistua. Tarjoamme kaikille samat ehdot ja toimintaedellytykset. Linjamme on tänä päivänä hyvin proaktiivinen ja haemme kiinnostuneita, jotta kynnys keskusteluille olisi mahdollisimman matala. Tämä johtuu siitä, että tilanne on kaikille win win. Luotamme siihen, että markkinaratkaisu tuottaa parhaan ratkaisun kaikille osapuolille. Toimitusvarmuuden kannalta markkina on kriittinen eikä tarjonta saa loppua”.

 

”Vaikka reservimarkkinaan voi periaatteessa osallistua teknologia muodosta riippumatta, kasvu ja tulevaisuuden potentiaali on vihreällä puolella. Vanhassa pysymien ei ole enää realistista tulevaisuutta ajatellen, uudelle kapasiteetille on vahva tilaus”, kiteyttää asiantuntija Taneli Leiskamo.

 

Höyrytyksen Risto Nupponen kertoi käytännön esimerkkien kautta, kuinka he hyödyntävät energiavarastoja ja luovat niiden avulla itselleen uutta tuloa myös reservimarkkinasta.

 

Enicon toimistusjohtaja Marko Lähteenmäki avasi markkinan kokoa ja kasvuvauhtia. Nyt on hetki tarkastella rohkeasti omaa energianhallintaa kokonaisuudessa ja tunnistaa tuottopotentilaalit. Tähän ratkaisut löytyvät Enicolta.

Enico-BatteryDay
Enico BatteryDay
Enico BatteryDay Yleisö
Enico BatteryDay
Enico energiavarasto
Enico BatteryDay

Tutustu myös muihin artikkeleihin

Enico Juha Pihlajaniemi

Juha Pihlajaniemi vahvistamaan myyntiä

Enico sai odotettua vahvistusta myyntiin, kun Juha Pihlajaniemi aloitti myynnin ja tuotehallinnan tuessa.
LUE LISÄÄ
Enico projektikoordinaattori Nasim

Nasim on Enicon uusi projektikoordinaattori

Nasim Shamlou-Juhola on aloittanut Enicon uutena projektikoordinaattorina.
LUE LISÄÄ
Enico BESS

Laki vaatii aurinkopaneelit katoille 2026, energiavarastoilla iso rooli.

Lainsäädäntö vaatii lliikekiinteistöjen katoille aurinkopaneelit vuodesta 2026 alkaen. Huomio myös energian varastointi.
LUE LISÄÄ
Scroll to Top